13.05.2015 11:59

Fiberoptik – en översikt

Vad är så speciellt med fiberoptiska bredbandsnät? Det är, till att börja med, den snabbaste typen av bredband du kan få. Dess namn kommer från användningen av plast- eller glas kablar, som möjliggör snabbare dataöverföring jämfört med vanliga koppartrådar som används i de traditionella bredbandsanslutningarna, vi är vana vid. Jämfört med en vanlig bredbandsuppkoppling, gör fiber att du kan surfa på webben smidigt som smör och gör också att du kan ladda ner filer, inklusive filmer och musik, mycket snabbt.

De flesta av oss har erfarenhet av att vårt internet blir långsammare om många människor använder det på en gång. Detta ger resultatet att stora hushåll ofta inte kan göra vad de vill på nätet. Med fiber är detta ett mindre problem. Din anslutning kommer fortfarande att gå långsammare, men eftersom den är så mycket snabbare till att börja med, är det osannolikt att den sjunker till oanvändbara nivåer.

Du kommer sannolikt att gynnas av fiberoptiska bredbandsnät om du:

 

·         Har en stor familj som bor i samma hus

·         Dela boende med mer än en annan person

·         Tittar på en massa filmer på nätet

·         Regelbundet använder online TV

·         Regelbundet laddar upp foton och videor på webben

·         Spela spel online

·         Regelbundet laddar ner och ladda upp stora filer

·         Använder videosamtalstjänster som Skype regelbundet

 

Följaktligen kan dagens fiberoptiska bredbandsleverantörer leverera nedladdningshastigheter på upp till 330Mbps. En av de största nackdelarna med fiberbredband är att alla inte kan få det ännu. I vissa områden, kanske du kan välja och vraka mellan massor av fiberoptiska erbjudanden, medan det på andra ställen - särskilt på landsbygden - inte finns några alternativ alls. Installation av fiberoptiska kablar är inte det lättaste av uppgifter, det tar betydligt längre tid än en standardbredbandsanslutning, främst på grund av att kopparkablarna måste bytas ut. Det blir allt mer vanligt idag att nya fastigheter direkt utrustas med glas- eller plastkablar, men i de allra flesta hem måste tjänsten installeras. Som med alla tjänster, kan dessa nackdelar övervinnas i de flesta fall, och allt eftersom populariteten av tjänsten växer, är det också troligt att priserna kommer att sjunka.

 

—————

Tillbaka